Visningar och pedagogik

 

På grund av spridningen av covid-19 och de skärpta allmänna råden är konstverkstan tyvärr stängd. Beslutet gäller till och med den 24 januari 2021 och det kan komma att förlängas.

Läs mer och håll er uppdaterade om läget på varberg.se/corona

 


Öppen konstverkstad

Konstverkstan ligger i direkt anslutning till Varbergs Konsthall i Kulturhuset komedianten och här får besökare i alla åldrar prova på olika tekniker och material på ett roligt och berikande sätt. Konstverkstan finns till för att ge barn, ungdomar och vuxna kunskaper och möjligheter att forma egna konstnärliga uttryck.

Vi planerar nu för digitala och andra verksamheter, följ @varbergskonsthall på Instagram och Facebook för att få uppdaterad information.

 


Barn

Öppen konstverkstad lördagar och söndagar 12.00-15.00
Här finns möjlighet för lustfyllt skapande för barn och medföljande vuxen. Konstverkstan är obemannad under öppen konstverkstad och det går bra att komma närsomhelst under öppettiden och jobba med några övningar. Lämplig från ca 4 år.

Några lördagar finns en konstpedagog i konstverkstan. Med utgångspunkt i Johannes Heldéns utställning får barnen skapa egna skulpturer eller bilder. Materialen varierar mellan tillfällena:

För de minsta

TITTUT BEBISMÅLERI onsdagar 10.00-11.30
23/9, 21/10, 11/11, 2/12
En härlig konstverkstad för de minsta barnen där barn och förälder får testa olika kritor och vattenbaserade färger. Kom gärna i oömma kläder och en liten handduk. Ingen föranmälan, från ca. 5 år.

 

FÖR VUXNA

ÖPPEN ATELJÉ torsdagar 12.30-15.00 Start 1/10
Välkommen att lära dig mer om olika tekniker. Under hösten målar vi med akrylfärg, akvarell och tecknar med kol och krita. Allt material finns på plats och genomgång vid varje tillfälle. Gratis inträde och allt material finns på plats.

Mer information hittar du på varbergskonsthall.se

 

Skola

I konstverkstan finns möjligheter för barn och ungdomar att praktiskt arbeta med utgångspunkt i den aktuella utställningen. En konstworkshop föregås alltid av en visning för att ge barn och ungdomar förståelse för samtidskonst, dess betydelse i ett demokratiskt samhälle samt för att inspirera till det egna skapandet.

Boka visning/workshop: jenny.forsgren@varberg.se

Visning anpassas efter ålder, ca 45 min

Visning + konstworkshop, ca 90 min. Vi tittar på några av verken i utställningen och arbetar sedan i konstverkstan med ett eget projekt.

Förskola – åk 6

Livet förändras – Akvarellpennor
I denna övning får barnen tänka på ett djur som de tycker om. Hur kommer den att se ut om 10 000 år? Barnen ritar en bild av hur de tror att djuret kommer se ut och ge det ett nytt namn.

Åk 3-6
Akvarell och tusch – Akvarell och flytande tusch
Inspireras av Johannes målningar och måla med akvarell och tusch

Högstadium
Mutationer –  Lera
Vad händer om en pyramid blandas med en cirkel, en skalbagge eller kanske en uggla? I denna övning tränas fantasi och tredimensionell gestaltning.

Högstadium / Gymnasium
Analys
Tillsammans går vi igenom utställningens tema och eleverna får i grupp göra en bildanalys på något av verken.

Gymnasium
Tolkning och illustration – Teckning med blyerts, akvarellpenna, tusch
Johannes Heldén är poet och har gett ut många diktsamlingar. Välj en mening och gör en illustration till den.

Akvarell och tusch – Akvarell och flytande tusch
Inspireras av Johannes målningar och måla med akvarell och tusch