Naturen som plats – verk ur samlingen

25 / 2 – 25 / 4


25 februari – 25 april 2021

Varbergs konsthall presenterar under våren en mindre utställning med verk ur Varbergs kommuns konstsamling. Verken spänner över 70 år med fokus på de senaste åren. Flera olika konstnärliga medier som fotografi, måleri och textil presenteras vilka visar på den bredd av uttryck som finns i samlingen.

Verken i utställningen har valts ut för att de på olika sätt gestaltar naturen som plats. Vad betyder naturen för oss och hur tolkas den och framställs i konsten? Under covid-19-pandemin har fler och fler sökt sig till naturen. Kanske har den återupptäckts som en plats för reflektion, en plats för möten, ett ställe där man söker tröst och låter känslorna få fritt spelrum.

Konstnärerna vars verk visas i utställningen har alla olika sätt att ta sig an naturen. Naturen avbildas, efterliknas och fångar en stämning. Den undersöks som en plats att beskåda, avnjuta och dokumentera. Förändringar i naturen lyfts fram i abstrakta ögonblicksbilder och i årstidernas växlingar. Naturen blir en plats att lyssna in och en spegling av vårt inre känsloliv.

Varbergs kommuns konstsamling består av runt 1500 verk. I samlingen ingår offentlig konst som skulpturer och konstnärliga gestaltningar samt en stor del lös konst som placeras i olika kommunala verksamheter och arbetsplatser. Det här är första gången samlingen visas i Varbergs konsthall.

Medverkande konstnärer:
Rigmor Dahlqvist, Roj Friberg, Mandi Gavois, Johannes Heldén, Elsa Lillieroth-Dagås, Ivar Lövheim, Inka & Niclas, Sigfrid Ullman

 

Varbergs konsthall har öppnat upp för besökare igen. Max 6 besökare får samtidigt vara i utställningen och vår konstvärd räknar antalet besökare. Handsprit finns på plats och vi ber alla att hålla rekommenderat avstånd till varandra. Väl mött och njut av konsten!

 


 

Stadsbiblioteket håller öppet. Men enbart för korta besök för att låna och lämna böcker. Dessutom finns det en snabbdator med utskriftsmöjligheter och möjlighet att kopiera.

Mer information hittar du på www.varberg.se/corona