Kulturfrukost hösten 2017

Det finns få saker som går upp mot en lång helgfrukost, kanske är det nybakt bröd och en extra stor kopp kaffe du föredrar?
Kulturfrukost är ett perfekt sätt att starta dagen på, en dos kultur och en härlig buffé med kaffe, mackor och annat gott.  Från kl 09.30 är du välkommen att slå dig ner för frukost, kl 10.00 börjar programpunkten. Allt ingår i entrén på 60 kr!

Lördag 16 September
Modeslavar – Jakten på billigare kläder
Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom har under nästan tre års tid granskat svenska klädföretag och deras tillverkning i Asien och tillsammans skrivit boken Modeslavar. Det är en reportagebok som följer de svenska klädföretagens resa från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att ta reda på hur våra kläder kan fortsätta att vara så billiga trots att andra varor och tjänster blir dyrare.
Längs vägen blottlägger författarna konsekvenserna av den affärsmodell som går ut på att pressa kostnader: miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter, lagar och internationella konventioner. De undersöker också klädföretagens ekonomi för att ta reda på vart pengarna som genereras tar vägen och hur klädindustrin skulle kunna bli mer hållbar.
I samarbete med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen.

Lördagen 14 Oktober
Historiken Dick Harrison “Hur finskt är Sverige? Om de historiska banden mellan Sverige och Finland”
När finskheten i Sverige diskuteras brukar man i regel fokusera på arbetskraftsimmigrationen på 1960-talet. Få är medvetna om att det alltid har talats finska i det svenska riket, och ännu färre vet vilka stora insatser som gjordes av finskspråkiga inflyttare redan under medeltiden och stormaktstiden. Följ med när Dick Harrison tar oss med på en historisk resa till vårt grannland, denna programpunkt är en del av Kulturavdelningens Tema Finland.  

 

Lördag 11 November
Samba-takter med Simone Moreno
Simone Moreno kallas ofta Sveriges egna sambadrottning, hon har turnerar flitigt runt i Skandinavien, Europa och världen med sitt band Os Lourinhos.  De har en helt egen mix av afrobrasiliansk pop, reggae, soul, samba och nordiska influenser. Simones modersmål är portugisiska men med sig till Varberg har hon också en samling av sina favoritsånger på svenska av bland annat Kent och Cornelis Vreeswijk.

Mest känd är Simone Moreno kanske för Timbuktu-duetten “Vem pra Bahia (Vi drar till Malmö)”, men hon har även varit med i Melodifestivalen med låten “Aiayeh”. Hon har sjungit för både Paul Simon och Gilberto Gil på Polarpriset, synts i Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg och teve-hyllat Drottning Silvia, som fyllde 70 år. Vi kan se fram emot en kryddstark och färgsprakande kulturfrukost som avslutning på denna säsong.

Arrangeras i Samarbete med Region Halland.

Information:
Biljetter kostar 60 kr styck och då är frukostbuffé inkluderat. Köp dem online eller i receptionen på Kulturhuset Komedianten.
Evenemangsplatsen ligger på andra våningen i kulturhuset dit du kan ta dig med hiss eller vi trappan.
Insläpp kl 09.30, programmet börjar kl 10.00 och pågår ca  1-1,5 timme.

<< Visa alla notiser