Utställningar

  • Evenemanget har varit.

Peter Eccher – DSM 6:66 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

21 / 9 @ Varbergs Konsthall

Om utställningen

Arkeologiska lämningar, herbarium med medicinalväxter, svingande yxor och magiska föremål. Peter Eccher (f.1971, Göteborg) verkar i gränslandet mellan psykologi, oförklarliga fenomen och ritualer. I sin utställning DSM 6:66 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders väcker han frågor om strategier för mental överlevnad genom att undersöka olika medicinska traditioner och åkallande av övernaturliga krafter. I platsspecifik installation, teckning och artefakt gestaltas konstnärliga manualer för diagnostisering av mentala tillstånd. Varbergs konsthall presenterar Peter Ecchers första stora konsthallsutställning.

Vad betyder det att vara mänsklig i tragedier? Genom tabubelagda ämnen som ilska, våld och mörka tankar om förbannelser, speglar Eccher maktlöshetens och uthållighetens komplexa tillstånd i möte med makthierarkier, normer och manlighet. Hans intresse för tupilaqer och katharsis väver samman tematikens olika frågeställningar och ambivalens, med ett flertal nya verk. Uttrycket är lågmält och poetiskt men samtidigt storslaget och symbolstarkt.

Känslor har en central plats i utställningen. De processas och diagnostiseras i ett försök att förstå vad det betyder att behålla sin integritet och värdegrund i ett tillstånd av utsatthet. Tillsammans medvetandegör verken olika sätt att finna sin väg i sårbarhet, en balansakt mellan glädje och sorg.

 


Publikt program

Ett publikt program under hösten fördjupar förståelse för utställningens tematik genom ett antal föreläsningar där publiken bjuds in till samtal och reflektion.

Föreläsning: Traumat och ordet
Eva Löwstedt – legitimerad psykolog, psykoanalytiker och specialist i klinisk psykologi
Onsdag 30 oktober
17.30–18.30

Föreläsning: Presentation och samtal av ett konstnärskap
Peter Eccher – konstnär
Onsdag 20 november
17.30–18.30

 


Gibca extended

Utställningen ‘DSM 6:66 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ är ett samarbete med GIBCA – Göteborg International Biennial for Contemporary Art och utställningsprogrammet Gibca Extended där lokala kontexter sammanvävs med globala frågor och existentiella tankar.

Curator för Gibca 2019 men också för 2021, är Lisa Rosendahl. Med utgångspunkt i inbjudan att curatera två upplagor av GIBCA och koppla dem till varandra, kommer det curatoriska ramverket att använda sammanflätning som centralt motiv och metod. 2019 års biennal är början på en konversation, där reflektioner och frågeställningar som lyfts fram kan ligga till grund för vidare samtal, relationer och samarbeten. Titeln ‘Part of the Labyrinth’, speglar denna ingång.

Biennalens titel, ‘Part of the Labyrinth’, är lånad från den danska poeten Inger Christensens svar på Descartes axiom ”Jag tänker, alltså är jag” från 1637: ”Jag tänker, / alltså är jag en del / av labyrinten” (ur Brev i april, 1979).

Röda Sten Konsthall är huvudman för GIBCA.

 


 

Pressbilder

De skygga

Bedårande

Det du inte anade skulle återkomma

Tupilaq – “Crawler”

 

 

 

Detaljer

Börjar:
21 september, 2019 @ 13:30
Slutar:
5 januari, 2020 @ 16:00
Event Categories:
,
Evenemangsetikett:

Plats

Varbergs Konsthall
Engelbrektsgatan 7, Varberg, 432 41 Sverige
Telefon:
0340-886 31
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

Arrangör

Varbergs Konsthall
Telefon:
0340-886 31
E-post:
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

DELA: