Utställningar

  • Evenemanget har varit.

IMAGINARY GARDENS: WEEDING AND WATERING

31 / 1 – 26 / 4 @ Varbergs Konsthall

Love Enqvist

Utställningen väver samman ett antal verk med ett gemensamt tema kring idén om trädgården, där trädgården ses både som en fysisk plats men också som en mer spirituell, alternativ tillflyktsort där jaget kan få fritt spelrum. Idag uppfattas inte trädgården som signifikativ för ett paradis, en stillsam och rofylld lott. Den har blivit alltmer politiserad, en spelplats för nya ideologier och grupper som ser odlandet som en aktiv protesthandling.

Love Enqvist dokumenterar och samlar information, han arbetar som en upptäcktsresande, tolkar och skapar nytt. I den här omfattande soloutställningen tar han fasta på allmänningen, den mark som är vår gemensamma att nyttja. Han undersöker de olika rörelser som vill bevara allmänningen fri från kommersialism och har bland annat hämtat inspiration från dagens s.k. radical gardening och Gerrard Winstanley´s diggersrörelse i England. The Diggers, som de kallades, ville redan på 1600-talet skapa ett mer jämlikt samhälle genom att plantera grödor på allmän plats.

Vetenskapsmannen och den religiöse tänkaren Emanuel Swedenborg började sitt liv som rationalist, men blev under dess andra halva, en bra bit in i 1700-talet, en stor visionär och andlig förespråkare. I sina skrifter vittnar han om möten med Gud och samtal med änglar. Swedenborg beskriver både sin egen och änglarnas trädgårdar, ofta skildrade som symboler för människans komplicerade psyke: ringlande gångar och mönster, svindlande vackra och förrädiska på samma gång. För Love Enqvist gav mötet med Swedenborgs skrifter en mer poetisk och irrationell ingång i arbetet, som har påverkat flera av verken i utställningen.

Curator: Frida Cornell

Uställningstid: 31 januari – 26 april 2015

Detaljer

Börjar:
31 januari, 2015 @ 14:00
Slutar:
26 april, 2015 @ 16:00
Pris:
Gratis
Event Categories:
, ,

Plats

Varbergs Konsthall
Engelbrektsgatan 7, Varberg, 432 41 Sverige
Telefon:
0340-886 31
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

Arrangör

Varbergs Konsthall
Telefon:
0340-886 31
E-post:
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

DELA: