Utställningar

  • Evenemanget har varit.

Annika von Hausswolff: DESTABILIA

5 / 7 @ Varbergs Konsthall

DESTABILIA 5 juli-28 september 2014

Annika von Hausswolff

VERNISSAGE 5 juli kl 14-16
Kl. 14.15 Utställningen invigs av Dragana Vujanovic, curator, Hasselbladstiftelsen, Göteborg.
Annika von Hausswolff presenterar utställningen.

Annika von Hausswolff fick sitt genombrott med en serie iscensatta fotografier där nakna, livlösa kvinnokroppar ligger utkastade i landskapet. Bilderna, som kommunicerar våld och utsatthet, är inspirerade av kriminalfotografiet och liknar polisens dokumentationer av brottsplatser. Verken har tolkats som kommentarer till nationalromantiskt landskapsmåleri, men med en naturmystik av ett betydligt mörkare och mer olycksbådande slag.
Döda kroppar, utdragna guldtänder, övergivna hus; ett gemensamt tema för flera av utställningens bilder är förfall. I några av de senare verken är det inte enskilda brottsoffer utan hela samhällen som har lämnats till förgängligheten. En öde nattklubb, en raserad skola och en vandaliserad domstol vittnar om ett marknadsekonomiskt system som brutit samman. Här handlar det inte om iscensatta motiv, utan om avbildningar av verkliga platser och rum.
Ett annat återkommande tema i Annika von Hausswolffs bilder är seendets praktik och blickens politik. De avfotograferade människorna möter sällan betraktarens blick. Här finns ingen som ser tillbaka och inga ansikten att ostört betrakta. De avbildade sluter hellre sina ögon, vänder sig bort eller håller sina ansikten dolda, som för att undgå att bli beskådade.

Annika von Hausswolff är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och var fram till nyligen professor på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Hon har rönt stor uppmärksamhet och framgång internationellt och hennes verk finns representerade på bl. a. Moderna museet, Stockholm, Konstmuseet, Göteborg, KIASMA, Helsingfors, Nationalgalleriet, Köpenhamn, Museum of Contemporary Art, Chicago och The Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Annika von Hausswolff representerade Sverige vid Venedigbiennalen 1999.
http://www.annikavonhausswolff.com/

 

Bild: Annika von Hausswolff: The Phantasy of Focus (detalj)

Detaljer

Börjar:
5 juli, 2014 @ 14:00
Slutar:
28 september, 2014 @ 17:00
Event Categories:
, ,
Evenemangsetikett:

Plats

Varbergs Konsthall
Engelbrektsgatan 7, Varberg, 432 41 Sverige
Telefon:
0340-886 31
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

Arrangör

Varbergs Konsthall
Telefon:
0340-886 31
E-post:
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

DELA: