Utställningar

  • Evenemanget har varit.

Vernissage: Still Burning

2 / 2 @ Varbergs Konsthall

Välkommen på vernissage av utställningen Still Burning – Ideas, struggles and practices of feminism across time

Feministisk kamp, politisk förändring och idéer om motstånd står i fokus när utställningen Still Burning presenteras på Varbergs konsthall. Med utgångspunkt i 100 år av kvinnlig rösträtt, utforskar 10 nationella och internationella konstnärer kvinnors liv ur ett globalt och lokalt perspektiv, mellan åren 1919 – 2019. Genom ett 20-tal starka verk, nyproducerade såväl som inlånade föremål från arkiv i Halland, belyser utställningen kvinnans position i samhället då och nu.

Medverkande konstnärer i utställningen är Heba Y Amin (Egypten), Anna Uddenberg (Sverige), Lady skollie (Sydafrika), Åsa Jungnelius (Sverige), Mary Maggic (USA/Kina), Kristina Johansson (Sverige), Nilbar Güreş (Turkiet) Sisters of Jam (Sverige) och Saadia Hussain Sverige/Pakistan). Curatorer för utställningen är Giulia Casalini och Camilla Påhlsson.

VERNISSAGEPROGRAM

Lördag den 2 februari 13.30-16.00

13.30 Välkomstbubbel och Dj Lupo Manaro
14.00 Invigningstal av konstnärlig ledare & co-curator
14.20 Vem är din queen? Linn Webster och Elvira Blomquist
14.30 Dj Lupo Manaro

Under vernissagen deltar flera av de medverkande konstnärerna.


 

Still Burning är ett större tematiskt utställnings- och researchprojekt om spåren av feminism bakåt i tiden och fram till idag med utgångspunkt i året 1919, då Sveriges riksdag antog en proposition om rösträtt för kvinnor i riksdagsval.

Påtagligt är närvaron av den kvinnliga blicken, sexualitet och könsidentitet med tankar om kulturell tillhörighet. Andra verk belyser det koloniala arvet, sexuellt våld och konsumtionssamhället. Centralt i utställningen är referenser till 70-talets kvinnorörelse såväl vad det betyder att vara kvinna. Tillsammans bildar de en spännande relief till den svenska och internationella utvecklingen såväl som till den feministiska samtidskonstens position idag.

Titeln Still Burning beskriver ett tidsintervall på 100 år där det förflutna fortfarande är angeläget och synliggör de normer och värderingar som format och begränsat flickors, kvinnors och transpersoners livsvillkor.

Värdefullt samarbete med Folkrörelsernas arkiv i norra Halland, har bidragit med historisk kunskap om Varbergs kvinnorörelse såväl som om den lokala politiska organiseringen med flera betydande inlån från arkiv och samlingar.

Utställningen Still Burning är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan den 2 februari till den 28 april. Till utställningen planeras även ett publikt program av föreläsningar och allmänna visningar som ger fördjupning av utställningens tematik och konst.

 

Detaljer

Datum:
2 februari
Tid:
13:30 - 16:00
Pris:
Gratis
Evenemangskategori:
Evenemangsetikett:
, ,

Plats

Varbergs Konsthall
Engelbrektsgatan 7, Varberg, 432 41 Sverige
Telefon:
0340-886 31
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

Arrangör

Varbergs Konsthall
Telefon:
0340-886 31
E-post:
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

DELA: