Utställningar

Utställning: Lisa Sigfridsson – Var ligger paradiset?

5 / 10 @ Utställningsplatsen, entréplan

Collagen och dikterna som den här utställningen baseras på tillkom under våren och sommaren 2020, i en nedskruvad tid, då de yttre intrycken var färre än vanligt och de inre kunde ta mera plats. Detta inre liv visade sig vara intressant att ta itu med också visuellt, och bilderna blev till nästan helt utan det motstånd som ofta annars kan uppstå i bildskaparprocessen. Var ligger paradiset? är en fråga som en jordisk medborgare kan ställa sig nu och då, mitt i tillvarons alla vedermödor. I de här bilderna vrids och vänds på den, kanske inte på något direkt eller precist plan, men i undersökningen av vilka meningar som kan uppstå när man sätter samman bild och text på nya och oväntade sätt uppstår ibland djupare – och roligare! – svar på livets prövningar och paradoxer än de man skulle ha kommit på genom att enbart tänka filosofiskt.

Collagen inspirerade också till ett antal dikter i haiku-format, och det hela blev så småningom en bok. Den innehåller 37 collage och lika många dikter, och det är ett antal utvalda och uppförstorade uppslag i den som nu visas på Utställningsplatsen. Dikterna innehåller ungefär precis en tanke att associera vidare kring, men bilderna har förstås många flera tolkningsmöjligheter.

Börjar:
Slutar: