Utställningar

Utrymningsplaner – Kanslibyrån & Frihetsförmedlingen

22 / 9 – 6 / 1 @ Varbergs Konsthall

Höstens utställning visar byråkrati som estetik, rum för humanism och Sveriges friaste byråkrat. Utrymningsplaner består av Kanslibyrån och Frihetsförmedlingen. Två konstnärliga institutioner som utforskar frihetsutveckling i relation till vår samtid. Med referenser till arbetssamhället, lydnadsystem och myndighetsutövning, iscensätts det irrationella och ironiska som möjliga vägar till ökat handlingsutrymme för människor. Det är med stor glädje Varbergs konsthall presenterar deras första stora konsthallsutställning med ett fyrtiotal verk av video, skulptur och aktioner såväl som storskaliga installationer och nyproducerade verk.

Sedan 10 år tillbaka har Kanslibyrån och konstnärerna John Huntington (f.1981) och Per-Arne Sträng (f.1976), arbetat för en kamp i vardagen där rationalitet, lydnad och effektivitet ifrågasätts. I början med fokus på småskalig motståndskamp genom poetiska handlingar till att alltmer kretsa kring arbetslivet som en återkommande tematik. För första gången samarbetar de i utställningen med Frihetsförmedlingen och konstnärerna Lars Noväng (f.1957) och John Huntington (f.1981). Med ett performativt och myndighetstungt uttryck lånad från Arbetsförmedlingens grafiska profil, utforskar de betydelse av frihet, lönearbete och institutionalisering. Bland annat ges handledning av Sveriges friaste byråkrat, handläggaren Cecilia Jonasson.

Gemensamt för verken i Utrymningsplaner är att de undersöker hur människan omges och påverkas av byråkrati. I flera bemärkelser knyter utställningen an till valet 2018 och visar på konstens roll i att uppmuntra till kritiskt tänkande för att ge plats för nya tankar, idéer och sätt att agera.

Ett särskilt publikt program planeras som fördjupar förståelse för utställningens tematik av konstnärsamtal, konstworkshop och föreläsning såväl som visningar och öppen verkstad.

Utställningen är producerad av Varbergs konsthall. Efter utställningen går Kanslibyrån vidare och visas på Trollhättans konsthall. Gemensamt erbjuder de båda platserna en unik möjlighet att få inblick i två relevanta konstnärskap.

Curator: Camilla Påhlsson


Öppna visningar

Öppna visningar av Utrymningsplaner hålls klockan 14.00-14.30 under lördagarna 6/10,  20/10, 10/11, 24/11, 8/12, 22/12 och 5/1.
Samling vid receptionen på Varbergs konsthall

 


Pressbilder

Cecilia Jonasson (foto: Frihetsförmedlingen)

Frihetsförmedlingen – Mobilt frihetsförmedlingskontor utanför Gekås i Ullared (foto: Anna Lo Huntington)

Frihetsförmedlingskontor på Candyland i Stockholm (foto: Nadja Ekman)

Frihetsförmedlingskontor på Cirkulationscentralen i Malmö (foto: Elias Björn)

Frihetstillstånd (foto: Frihetsförmedlingen)

Förslag nr 2 Blå bläckpenna i olika utföranden (foto: Kanslibyrån)

Förslag nr 4 Förtjänstmedalj (foto: Kanslibyrån)

Urval ur Visionära Arkivet (foto: Kanslibyrån)

Utrymningsplaner (foto: Kanslibyrån)

 

 

Detaljer

Börjar:
22 september @ 13:30
Slutar:
6 januari, 2019 @ 17:00
Event Categories:
,
Evenemangsetikett:
, ,

Plats

Varbergs Konsthall
Engelbrektsgatan 7, Varberg, 432 41 Sverige
Telefon:
0340-886 31
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

Arrangör

Varbergs Konsthall
Telefon:
0340-886 31
E-post:
Webbplats:
www.varbergskonsthall.se

DELA:

Share on LinkedInShare on StumbleUponPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook