Utställningar

Olav Christopher Jenssen

The Protagonist
19 maj -16 september 2012

Olav Christopher Jenssen räknas som en av de främsta konstnärerna från Norden. Han har nått internationellt erkännande för sitt särpräglade, mångfasetterade och färgstarka måleri, såväl som för sina sällsamma skulpturer. Olav Christopher Jenssen har en betydande produktion av teckningar, grafik och böcker bakom sig. Han har alltid utforskat och anammat nya metoder och tekniker, hans arbeten innehåller både kontinuitet och bredd. Spänningsspelet mellan det fragila, lekfulla och omedelbara till det mer kontrollerade, arkitektoniskt uppbyggda och av färg tyngda måleriet, skapar ett outsinligt konstnärligt utforskande och ett vitalt förhållningssätt till de egna visuella vokabulären.

Parallellt med utställningen The Protagonist i Varberg visas utställningarna Panorama/Second Generation på Galleri Riis, Stockholm, The Letharia Paintings på Galleri Charlotte Lund, Stockholm och Infinitiv på Restaurang Sturehof i Stockholm.

Utställningen The Protagonist har tidigare visats bland annat på Västerås Konstmuseum.

Hösten 2012 är han aktuell i en utställning med nya arbeten på Marta Herford Kunstmuseum i Tyskland, och 2014 på Fundação Serralves, Porto, Portugal.

Olav Christopher Jenssen bor och arbetar i Berlin och i Lya i Sverige. Efter många år som professor i Hamburg, är han sedan 2007 professor vid Hochschule für Bildende Künst i Braunschweig, Tyskland. Han är representerad bland annat på Museum of Modern Art, New York, Moderna Museet, Stockholm, Centre Pompidou, Paris och Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo. Han har haft stora museiutställningar på bland annat Astrup Fearnley Museet, Oslo, Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki. I Kunstmuseum Bonn, Tyskland, upptar hans verk ett eget rum i museets samling.

Författare Staffan Seeberg har skrivit en text till utställningen.

Författare Staffan Seebergs utställningstext i Pdf-format (öppnas i nytt fönster)

Börjar:
19 maj, 2012 @ 14:00