Lyssna & Möt

Halländsk Bokmässa 2017

25 / 11 @ Komedianten

Återigen är det dags för bokmässa på Komedianten!

Träffa författare, förlag och litterära sällskap enligt nedanstående program:

Expoplatsen, entréplan

Presentatörer är Petter Heldt och Maria Ehrenberg.

10.15 Kultur i Halland – Hela Halland läser
Regionbibliotekarie Maria Ehrenberg inleder mässan och presenterar 2018 års Hela Halland läser-författare.

10.30 Ann-Charlotte Ekensten
Ann-Charlotte Ekensten arbetar som författare och skrivpedagog. Hon skriver böcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna samt arrangerar skrivlektioner i skolor och på bibliotek. Serierna Tage på camping, Djurdoktorn och Emmas liv är några av hennes uppskattade böcker.

10.40 Bengt Anderberg-sällskapet
Bengt Anderberg-sällskapet vill öka intresset för och kunskapen om författaren och översättaren Bengt Anderberg, samt verka för nyutgivning av hans verk och återutgivning av radio- och tv-program. Under mässan uppmärksammar Uno Rodin, Sören Larsson och Ellinor Sjödén denne mångsidige författare.

10.50 Kitt Tell
Kitt Tell har skrivit självbiografin Fabrikörens dotter som handlar om dottern till en bipolär mamma och en alkoholiserad pappa.

11.00 Sven Larsson
Sven Larsson är lektor i historia och har skrivit bland annat Ätrans dalgång. Berättelsen om ett gränsland (2017), När gränslandet fick fred. Halland under 1700-talet (2010) och När hallänningarna blev svenskar (2004).

11.10 Sassa Buregren
Sassa Buregren skriver sakprosa för barn och unga om feminism, demokrati och släktforskning. Hon gör också bilderböcker för mindre barn och illustrerar majoriteten av sina böcker själv.

11.20 Bondesonsällskapet
Bondesonsällskapet har till syfte att främja intresset för och forskning om August Bondesons person och gärning inom olika ämnesområden samt verka för nya utgåvor av hans litterära verk. På scenen står Alf Hambe, medlem i sällskapet och visdiktare, och berättar lite om sina visor.

11.30 Per Florén
Per Florén har en examen i biologi och mer än 30 års erfarenhet som fotograf. Målsättningen med hans debutbok POSITION är att förmedla kunskap och öka viljan hos alla generationer till att bevara den biologiska mångfalden.

11.40 Jan Myrdalsällskapet
Jan Myrdalsällskapet grundades 2008 och har till syfte att främja de litterära och kulturella målsättningar som Jan Myrdal formulerat under många år som skriftställare och kulturarbetare, att medverka till att sprida och översätta hans stora produktion och att göra hans liv och gärning välbekant. Det har även den viktiga uppgiften att förvalta hans stora bibliotek som finns i Varberg.

11.50 Anders Källgård
Anders Källgård skriver böcker om öar. Efter bland annat Sveriges öar (2005 och 2013) samt reseskildringen och debattboken Nära Nauru – varför vi behöver öar (2015) arbetar han nu med den omfattande boken Norges öar som kommer ut 2018.

12.00 Hamza Yalçin
“Alla kan skriva och bedriva politisk verksamhet i Sverige”, det säger Hamza Yalçin, journalist och författare, som blev mycket uppmärksammad när han i augusti i år frihetsberövades i Spanien efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet. “Att då bli internationellt efterlyst och fängslad i ett EU-land bara på grund av några kritiska artiklar mot diktatorn Erdogan, är chockerande och absurt.”

På Halländsk bokmässa talar Hamza Yalçin om yttrandefrihet och hur den skiljer sig mellan Sverige och Turkiet. Yalçin är född och uppvuxen i Turkiet och kom till Sverige första gången i mitten av 1980-talet. Idag har han dubbla medborgarskap och är bosatt i Halmstad. Han är politisk aktivist sedan 1975. 1990 var han tillbaka i Turkiet och var med och startade den regimkritiska tidskriften Odak Dergisi. Samma år greps han och torterades. 1998 flydde han till Sverige igen. 2008 var han med och bildade Utbildnings- och solidaritetsrörelsen, en rörelse med anspråk på att arbeta för alternativa sociala relationer med solidaritet och kritiskt tänkande.

12.20 Lars Johan Svensson
Lars Johan Svensson har levt ett spännande yrkesliv. Han har varit chef för kriminalpolisen och reservofficer vid Hallands regemente. Han har också tjänstgjort som lärare för tjänstemän inom rättsväsendet i Irak – domare, åklagare, polismän och kriminalvårdare. År 2013 gav han ut boken Rikets säkerhet.

12.30 Angelica Ahlefeldt-Laurvig och Mymmel Blomberg
Angelica Ahlefeldt-Laurvig och Mymmel Blomberg stafettskriver om lärarpensionärerna Iris och Sigrids vardagsäventyr. Angelica har också skrivit fantasyboken Indianställets hemlighet som är resultatet av ett läs- och skrivprojekt med klass 4 i Rydöbruk.

12.40 Olof von Dalinsällskapet
Olof von Dalinsällskapet är Hallands äldsta litterära sällskap och har gett ut fem böcker om 1700-talsförfattaren Olof von Dalin. Sällskapet verkar sedan 1995 för att göra Dalin mer känd och underlätta för dem som vill veta mer om honom. I Vinberg, byn i Halland där han föddes, finns minnen av honom och hans familj som sällskapet vårdar och visar för besökande.

12.50 Andreas Karlsson
Andreas Karlsson skriver, tillsammans med sin syster Anna Karlsson, om 1600-talets hallänningar. Deras böcker baseras på omfattande arkivforskning, med fokus på de “vanliga” hallänningarna och deras liv. Deras senaste bok Bland lusepälsar och stubbakärringar – Skällsord i Halland i gångna tider kom ut tidigare i år.

13.00 Hallands författarsällskap
Hallands författarsällskap är en ideell förening för författare, översättare, illustratörer, förläggare, bokformgivare och kulturskribenter verksamma i Halland. Sällskapet utgör en gemensam plattform för regionens författare och värnar om det litterära Halland. Representerar sällskapet på scenen gör ordförande Anna Pia Åhslund.

13.10 Aino Trosell
Aino Trosell har sedan debuten 1978 skrivit tjugofem böcker, tio spelade pjäser och över hundra publicerade noveller. Hon finns företrädd i över sextio antologier och skriver i de flesta genrer. Nu är hon aktuell med sin 25:e bok, Helmers vals; romanen om hela nittonhundratalet och om hennes far, som var ett original.

13.20 Yvonne Kullenstjärna
Yvonne Kullenstjärna vet att det går att resa sig från en barndom med sexuella övergrepp. I sin handbok Jag kommer aldrig mer att vara tyst beskriver hon den mödosamma vägen tillbaka till sig själv och hur man kan läka, trots en trasig barndom.

13.30 Bokförlaget SOL
Bokförlaget SOL ger ut underhållande hängmatteromaner. Alltifrån lättsam feelgood till blodiga deckare. Förlaget erbjuder även författartjänster som lektörsläsning och coachning. På scenen står CT Karlsson, författare till deckarserien Falkenbergsmorden.

13.40 Ingrid Magnusson Rading
Ingrid Magnusson Rading ville lära sig mer om Haverdal där hon sedan många år tillbringar sina somrar. När hon inte fann det hon sökte beslöt hon att själv skriva om Haverdal. Mycket efterforskningar och många intervjuer ligger till grund för boken som är rikt illustrerad med författarens bilder.

13.50 L.C. Förlag
L.C. Förlag drivs av Yamilé Andreasson Craig och Madelene Lundvall. Idén är att ha ett bokförlag som sätter författarens intressen i centrum. På scenen står romandebutanterna Jim Friberg och Stefan Wallner.

14.00 Gunnar Dramsvik
Gunnar Dramsvik började skriva poesi i slutet av 1980-talet och betonar att poesi kan vara en protest mot våld, en hyllning till natur och kärlek till livet. Förra året gav han ut boken Livet.

14.10 Bo Lindblom
Bo Lindblom har sedan 1950 gett ut 19 böcker i varierande ämnen, både fakta och fiktion. Han har även publicerat ett otal artiklar i tidningar och tidskrifter.

14.20 Elsa Grave-sällskapet
Elsa Grave-sällskapet bildades 1998 på författarens 80-årsdag och har sedan dess verkat för att kännedomen om hennes lyrik, dramatik och författarskap skall bevaras och spridas. 2018 skulle Elsa Grave ha fyllt 100 år. Detta kommer att uppmärksammas med en rad olika jubileumsaktiviteter. Bland annat med ett symposium den 20 januari. Det blir också jubileumsutgivning av hennes verk, en festskrift, ljudbok, teaterföreställningar, med mera.

14.30 Marie Torebring
Marie Torebring kom förra året ut med den skönlitterära boken Så som i himlen så på jorden. Det är den första delen i två trilogier som speglar kärlek, sex, psykopati och andlighet. Med varje del följer en lyriksamling.

14.40 Lina Brustad
Lina Brustad debuterade i våras med den självbiografiska romanen Humlesäcken, en kärleksfull berättelse om den stora sorg som drabbar henne i unga år när hennes man insjuknar och dör av en hjärntumör.

14.50 Grim förlag
Grim förlag startades 2011 och har hittills gett ut 18 titlar. Annika Bengtsson är författare och förläggare på förlaget och i år har hennes åttonde roman, Hundra dagar kvar, kommit ut. En betraktelse över 1970-talet som det kunde se ut på en fabrik i södra Halland.

15.00 Susanne Sörensen
Susanne Sörensen är sisyfosarbetare och evig rebell. Hon har skrivit fyra diktsamlingar som utkommit på Wahlström & Widstrand förlag.

15.10 Teater Halland
Teater Halland gör scenkonst för barn, unga och vuxna i Halland, arrangerar nationella och internationella gästspel och håller i pedagogiska arbeten mot skolan. Våren 2018 är det premiär för musikalen Halland Love Stories – med hallänningars egna kärlekshistorier och Per Gessles musik i nya tolkningar. Teater Halland finns på bokmässan för att samla in dessa historier. Dessutom finns teaterns ljudboksserie vid CAL-förlagets bokbord.

15.20 Ulf Tylestrand
Ulf Tylestrand är civilingenjör och egenföretagare och är bosatt i Kungsbacka sedan trettio år. Han började skriva 2010 och har fyra böcker utgivna. Alla ingår i en serie om naziguldet som hittas i Värmland. Fler böcker väntar.

15.30 Jennyli Gustafsson
Jennyli Gustafsson påbörjade, efter ett omvälvande möte med andra sidan, ett intensivt skrivande som mynnade ut i Evigheternas bok 2011. Kopplingar finns till Jennylis hjärteämne – inkafilosofin – och till den kristna värld hon är född i. Romantrilogin om Maia Aela fullbordar sambandet genom Maias magiska resor ut i världen.

Sagorummet, entréplan

10.30 – 10.50 Anna-Carin Svanå
Anna-Carin Svanå är Varbergsförfattaren som har skrivit och illustrerat de roliga barnböckerna om Familjen Knas. Hon har även gett ut en bilderbok för de yngre, Morris och Dipsås i rymden, som handlar om vänskap, äventyr och att gilla olika.

11.30 – 11.50 Lille-Mor Arnäs
Lille-Mor Arnäs är en farmor som debuterade sent i livet – med fantasyböcker för barn. De två barnbarnen och den så kallade Häxringen i Fjärås står för inspirationen till de tre böckerna i serien. En fjärde, fristående, del är under bearbetning.

12.00 – 12.20 Marie Bosson Rydell
Marie Bosson Rydell har sedan debuten med Arne Varans bokstavsjakt, 1998, gett ut ytterligare femtio böcker. De flesta handlar om Kråke som i år firar 15-årsjubileum. Böckerna vänder sig till barn, från de allra yngsta i 1-3 års ålder, till de i mellanstadieåren. Ofta har böckerna en pedagogisk vinkel och inte sällan vill författaren lyfta fram karaktärernas olikheter, som i böckerna om William och Joel. Under 2017 ger Lära Förlag ut Vilda säger Nej!, tidigare utgiven på Gleerups förlag.

12.30 – 12.50 Jesper Lundqvist
Jesper Lundqvist har skrivit den omdebatterade och rosade Kivi och Monsterhund (2012). Den var Sveriges första barnbok som använde hen som pronomen, och följdes av Kivi och den gråtande goraffen (2012) och Kivi och drakbrakaren (2016). Han har även skrivit radiojulkalendern Den mytiska medaljongen och radioprogram och sångtexter till Sveriges Radios figur Radioapan.

13.30 – 13.50 Åsa-Caroline Salomonsson
Åsa-Caroline Salomonsson är barnboksförfattare och terapeut som skriver utifrån barns perspektiv. Förra året debuterade hon med boken Tuggummitanten, den första i serien om Smygklubben Mommi & Folket. Just nu arbetar hon med två nya barnböcker.

14.00 – 14.20 Torgerd Adolphsson
Torgerd Adolphsson skriver lättläst för 6–9-åringar och bilderböcker för förskolebarn. Hennes bilderböcker om Agata Skata vill hjälpa barn att bli bra kompisar.

14.30 – 14.50 Åsa Jansson
Åsa Jansson jobbar som lågstadielärare i Halmstad kommun. Hon tyckte att det saknades en bra högläsningsbok inför julen och bestämde sig därför för att skriva Juldagboken.

15.00 – 15.20 Therese Loreskär
Therese Loreskär är roman- och barnboksförfattare från Haverdal som brinner för att sprida läs- och skrivlust till barn. Hon föreläser gärna om böcker och håller i skrivarkurser. Hon har publicerat tolv böcker i Sverige och i Storbritannien.

Dessutom spelar Linns Teaterbyrå barnteaterföreställningen Wilmas kompisar i Lilla Teatern 11.00 och 13.00. Läs mer om föreställningen och boka gratisbiljetter här.

 

Detaljer

Datum:
25 november
Biljettinfo:
kulturhusetkomedianten.se
Event Categories:
,
Evenemangsetikett:
, , , , ,

Plats

Komedianten
Engelbrektsgatan 7
Telefon:
0340-886 00

Arrangör

Kulturhuset Komedianten
Telefon:
0340-886 00
E-post:
Webbplats:
kulturhusetkomedianten.se

DELA:

Share on LinkedInShare on StumbleUponPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook