Lyssna & Möt

Föreläsning: Sultanens sändebud och hans berättelse om sjuttonhundratalets Sverige

Med Docent Joachim Östlund.

Vilken bild framträder av Sverige om vi placerar in landet, samhället och dess befolkning i en osmansk världsbild på 1700-talet? Det kan texter skrivna av sultanens sändebud, Said Efendi, som besökte Sverige 1733 ge en försmak av. Efter den karolinska arméns undergång i slaget vid Poltava tog Karl XII sin tillflykt till en by utanför Bender i nuvarande Moldavien. Hans vistelse blev startpunkten för ett långvarigt kunskapsutbyte mellan Osmanska riket och Sverige. Sultanens sändebud besökte landet i finansiella ärenden och i Saids brev och framför allt hans diplomatiska rapport beskrivs Sverige som ett märkligt land vid världens ände.

Historikern Joachim Östlunds studie är den första som uppmärksammar hur osmaner försökte förstå den andre och dennes kultur genom att studera och beskriva den. I Vid världens ände placerar han in Saids besök i 1700-talshistorien och ger ett bidrag till den livliga forskningen om Osmanska rikets imperieideologi, diplomati- och kulturhistoria.

60:-