Lyssna & Möt

Bildningsresan: Boel Westin – Tove Jansson i ord, bild och brev

1 / 11 @ Lilla Teatern

Det finns inte bara en utan många olika Tove Jansson. Hon hade tusen ansikten. Hör Boel Westin berätta om den mångbegåvade Tove Jansson och hennes verk i ord och bild.

Tove Jansson var ständigt på väg mot nya uttryck – från de allra första teckningarna till den sista boken hon utförde. Hon drevs av begäret att använda språket och sätta bilden i rörelse. Hennes skapande löper i flera parallella fåror och visar på ett fruktsamt växelbruk mellan olika uttryckssätt. Hon rör sig skickligt mellan det skrivna ordet och bilden, eller i kombinationen dem emellan.

Boel Westin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och har etablerat sig som expert på Tove Janssons författar- och konstnärskap. Hon skrev den första doktorsavhandlingen om Tove Jansson “Familjen i dalen. Tove Janssons muminvärld” 1988 och 2007 kom den stora biografin Tove Jansson, ”Ord, bild, liv.” som är översatt till fem språk, däribland engelska och japanska. Hon har också gett ut ”Brev från Tove Jansson” tillsammans med Helen Svensson (2014).

Arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

Biljetter: här eller på Stadsbiblioteket 0340 – 88 600

, ,