Utställningar

Anders Sunna – Exploration Target – Area Infected

8 / 2 – 26 / 4 @ Varbergs Konsthall

Vidsträckta landskap, doftande mossa och renkranier. På Varbergs konsthall presenteras en större separatutställning med konstnären och samiska aktivisten Anders Sunna (f. 1985 Kieksiäisvaara). I sin konst utforskar han sin nordsamiska bakgrund och vad det kan betyda att vara same i Sverige. Med utgångspunkt i sin egen släkthist­oria synliggör han, ur ett historiskt och samtida perspektiv, det motstånd, den rasism och de övergrepp som skett mot samer. I monumentala målningar och i skulptur medvetandegörs koloniseringen av samers land och kultur. “Exploration Target – Area Infected” manifesterar en uppgörelse mot den svenska staten.

English

Vast landscapes, fragrant moss and reindeer skulls. Varbergs konsthall presents a major solo exhibition by the artist and Sámi activist Anders Sunna (b. 1985 Kieksiäisvaara). In his art, he explores his Northern Sámi background and what it means to be Sámi in Sweden. With his own personal history as a point of departure, Sunna reveals, in a historical as well as contemporary perspective, the resistance, racism and abuse that the Sámi have faced. In monumental paintings and sculptures, he creates an awareness of the colonisation of Sámi land and culture. “Exploration Target – Area Infected” manifests a showdown with the Swedish state.

Publikt program

Lördag den 8 februari

13.30 – Dörrarna öppnas
Välkomstbubbel, tilltugg och Dj Lupo Manaro

13.30–15.30 – Konstverkstan
Konstverkstan håller öppet med vernissageworkshop för alla åldrar

14.00 – Invigning
Välkomsthälsning av Johanna Holmström och invigningstal av Anders Rimpi

14.20 – Konstnären och sameaktivisten Anders Sunna håller i en introduktionsvisning av utställningen

16.00 – Dörrarna stängs

Utställningen “Exploration Target – Area infected” är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan den 8 februari och 26 april 2020. Till utställningen planeras även ett publikt och pedagogiskt program samt allmänna visningar.

Bild: “Area infected”, 2014, måleri, kollage, 244 x 488cm, Anders Sunna.

Pressbilder

Anders Sunna – Area Infected